Lekker bezig..mijn volgende blog! Nu met als
onderwerp: voeding en ziektes! (-:
Hmm…heeft wel wat uitleg nodig en is dan ook een redelijke lange bog.
Waarschijnlijk herken je het wel van jezelf of van mensen uit je omgeving: Je
gaat naar een huisarts met bepaalde klachten. De huisarts geeft zelf al aan dat
het spanning of stress betreft of je wordt doorverwezen naar het ziekenhuis en
wordt je door de molen gehaald…..waar achteraf niets uit kwam… Tja..en je voelt
je toch echt niet goed! Moe, last van maag en/of darmen, chronische vermoeid, hoofdpijn/migraine,
trillen, hartkloppingen, duizelingen, benauwdheid en noem maar op…Maja…geen
oorzaak te vinden…Pfffff… En dan? Uit de introductie en een deel vanuit voeding en gedrag zijn al een
aantal dingen duidelijk geworden over wat voor invloed voeding heeft op je
lichaam..en dus geest. Want nogmaals: Ik zie lichaam en geest als een geheel.
Als het ene niet in balans is met het anders ontstaat er een onbalans..en kunnen
er dus "verstoringen" optreden op lichamelijk en op geestelijk/psychisch
vlak!
Ok, ik ga even terug waardoor mijn interesse gewekt is over de biochemie van het
lichaam, suikerhuishouding, bacteriehuishouding, etc. Bij de
Alvleeskliervereniging, waar ik samen met mijn vrouw Sharon als vrijwilliger
actief zijn geweest, en nog steeds hand en spandiensten verrichten, heb ik
ontzettend veel geleerd. Omdat ik zelf, naar later bleek, al vele jaren een
chronische alvleesklierontsteking had, kende en herkende ik vele klachten
en symptomen die medepatiënten ook tegen kwamen. Ook door de vele gesprekken en
overleggen met artsen en chirurgen die werkten in academische ziekenhuizen, heb
ik ontzettend veel informatie gekregen. Dit gecombineerd met veel informatie die
ik kreeg van diverse soorten artsen uit de natuurgeneeskunde, zijn voor mij
veel zaken uitgelegd en dus te linken.
Vooropgesteld: als je lichamelijke klachten hebt, in welke vorm dan ook,
waarvan je vind dat hier naar gekeken moet worden, ga je uiteraard primair naar
een huisarts waarna je al dan niet wordt doorverwezen naar een ziekenhuis voor
nader onderzoek. Als in het ziekenhuis geen oorzaak gevonden kan worden voor jouw
klachten, is het mogelijk een optie om binnen de behandelingen van de alternatieve
geneeskunde een oorzaak te vinden van de klachten die je hebt. Ook indien er in
het ziekenhuis wel een duidelijke oorzaak is van je klachten, kan in veel
gevallen de alternatieve geneeskunde een ondersteunende rol geven. Bij zowel de
reguliere artsen als binnen de alternatieve geneeskunde is het ten alle
tijde zaak om een juiste arts te vinden. Ook in ziekenhuizen is het vaak een
zoektocht om bij een juiste arts terecht te komen en vervolgens de juiste
behandeling te krijgen. Bij de "eenvoudige" zaken, zoals een gebroken
been, is dat op zich niet zo moeilijk en spannend. Maar indien je een ziekte
blijkt te hebben die complexer van aard is, dan is shoppen in ziekenhuizen en
bij specialisten zeker van groot belang om een juiste arts te vinden.
Je kan beter een eikel van een specialist
hebben die verstand van zaken heeft, als een reuze vriendelijke specialist die
geen verstand van zaken heeft. Een combinatie van een goede en reuze
vriendelijke arts is natuurlijk het leukste! (-: Het is bijvoorbeeld zeker niet
vreemd om aan een chirurg te vragen hoeveel ervaring hij/zij heeft op het
gebied van de operatie die mogelijk gedaan moet worden. Ook binnen de
alternatieve geneeskunde is het van belang om goed onderzoek te doen voordat je
in zee gaat met hem of haar... ook daar zitten namelijk een aantal minder
bekwame personen tussen...
OK.. een van de weinige nadelen van het ziekenhuis is dat men werkt met
specialismen... men weet van een bepaald gebied ontzettend veel! Hmmm.. dat houdt
dus in: je hebt last van pijn aan gewrichten, dan kom je uiteindelijk veelal
bij een reumatoloog. Als je last van je longen hebt, kom je bij een longarts,
etc. Veelal kom je, als je naar het ziekenhuis doorverwezen wordt en er nadere
onderzoeken gedaan moeten worden, bij een internist..De internist houdt zich
bezig met het voorkomen, diagnosticeren (= herkennen en benoemen) en behandelen
van ziekten van de inwendige organen.
Deze omvatten nierziekten, allergische aandoeningen, bloedziekten,
infectieziekten, maag-, darm- en leverziekten, stofwisselingsstoornissen,
kanker, ziekten die met hormonen te maken hebben etc.. Juist omdat het
vakgebied zo breed is, hebben veel internisten zich gespecialiseerd in bepaalde
aandoeningen. Maja…indien je bijvoorbeeld bij een reumatoloog komt, zal deze je
niet doorverwijzen naar een maag/darm/lever arts, om te laten kijken of je
alvleesklier wel goed functioneert of dat je suikerhuishouding of
bacteriehuishouding wel in orde is. Overigens, ook op het gebied van
suikerhuishouding bestaat nogal wat onduidelijkheid en zijn vaak de onderzoeken
niet echt vreselijk goed. Immers, als je eenmalig laat prikken in de ochtend
als je nuchter bent, en deze uitslag goed is, wil zeker niet zeggen dat je
suikerhuishouding goed is! Zo heb je bijvoorbeeld ook de tegenhanger van
diabetes, namelijk hypoglykemie…een versnelde afbraak van suiker.. En geloof
mij, daar kan je behoorlijk beroerd van worden en vele klachten door krijgen!
Ook zijn er veel mensen die pre-diabetes hebben..Daarbij kan je wel behoorlijk
wat klachten/symptomen bij hebben zonder dat het feitelijk meetbaar is in de
bloedwaardes.
Maar goed, dan kom je bij een specialist.
Indien vastgesteld wordt dat je bijvoorbeeld astma, reuma, o.i.d. hebt, krijg
je veelal via betreffende specialist medicijnen om de symptomen te
onderdrukken. Probleem dat ik vaak tegen kom is dat inderdaad de symptomen
verminderen door gebruik van medicijnen of therapieën… echter: wordt dan ook de
oorzakelijke factor weggehaald?? Hmm.. denk het niet. Ik denk dat het juist van
belang is om de oorzakelijke factor te vinden en weg te halen!
Ok, ik ga even terug naar de hulplijn van de
Alvleekliervereniging om een basis te leggen van zaken die volgens mij causale
verbanden hebben: Vrijwel alle patiënten, maar ik zelf dus ook, liepen al vele
jaren met bepaalde klachten en symptomen rond zoals: reuma(tische) klachten,
luchtwegontstekingen, chronische ontstekingen (holte, blaas, gewrichts, etc),
maagklachten, ziekte van crohn, PDS (prikkelbaar Darms Syndroom), etc etc etc.
Pas vele jaren later bleek dat deze patiënten een chronische
alvleesklierontsteking hadden. Ook al was er in die jaren ervoor nooit wat te
zien aan de alvleesklier, of was er ook (vrijwel) niets te meten in het bloed
wat hier op kon wijzen. Veel (mede)patiënten kregen dus in eerste aanleg te horen dat het tussen de
oren zat. Ja..op een gegeven klopt dat wel en gaat dat tussen je oren zitten!
(-:
Het principe wat ik in mijn blog vertelde bij “voeding en gedrag”, dat er door gebruik van bijvoorbeeld suikers en/of
antibiotica een overflow aan verkeerde bacteriën en dus een tekort aan
goede bacteriën ontstond, waardoor bouwstoffen/vitamines niet goed meer
worden opgenomen
binnen de spijsvertering, geldt hier dus ook. Binnen vele aandoeningen
zie je
bijvoorbeeld terugkomen dat er een tekort was ontstaan aan vitamine B en
D. De Alvleesklier is een autonoom
(zelfstandig functionerend) orgaan wat ook andere organen aanstuurt mede op
basis van hormonen. De alvleesklier heeft twee hoofdtaken: de exocriene functie
en de endocriene functie.. in jip en janneketaal: exocrien betreft de
spijsverteringsenzymen die inwerken op voedingsstoffen binnen de twaalfvingerige
darm. Endocrien betreft de regulering van de suikerhuishouding. Dit zijn
insuline en glucagon. Deze hormonen spelen een essentiële rol bij de
suikerstofwisseling in ons lichaam. Zij zorgen ervoor dat het
bloedsuikergehalte in het lichaam in evenwicht blijft. De alvleesklier
reageert op de hoeveelheid suiker in het bloed. Is het suikergehalte
(bijvoorbeeld na een maaltijd) verhoogd, dan wordt er meer insuline aangemaakt.
Bij een laag suikergehalte gaat de alvleesklier minder insuline produceren. Je
kan veel informatie hierover vinden op: www.alvleeskliervereniging.nl! (aanradertje!
Als je kijkt naar de hormonen die vanuit de alvleesklier aangemaakt worden, kan
je zeggen dat deze kennelijk binnen lichaam samenwerken! Huh? Ok, dat heeft een
korte nadere uitleg nodig! Ik zag dat namelijk terug bij bijvoorbeeld:
- Vrouwen die zwanger zijn kunnen zwangerschapssuiker krijgen of acute alvleesklierontsteking;
- Patiënten die in eerste aanleg schildklierafwijkingen (hormonen) hadden,
bleken later alvleesklierpatiënt te zijn;
- Vrouwen die een prenatale depressie kregen, bleken veelal ook een verstoorde
suikerhuishouding te hebben.
Tot ongeveer 10 a 15 jaar geleden werd een chronische of acute
alvleesklierontsteking veelal gezien als ouderdomsziekte of een ziekte
die voorkwam bij alcoholisten. Je ziet nu, helaas, een verschuiving van die
leeftijd. Ongeveer 8 jaar geleden zeiden artsen al dat er tussen toen en
tien jaar een explosie zou ontstaan aan jonge mensen met een chronische maar
ook acute alvleesklierontstekingen. Heel simpel te verklaren doordat er
ongeveer 20 a 25 jaar geleden en in de jaren erna en hype is ontstaan met mixen zoals Breezers. Een hoog
suikergehalte gecombineerd met een hoog alcoholgehalte… Funeste
combinatie voor de alvleesklier. Deze artsen hadden helaas gelijk. Je ziet steeds meer
relatief jonge mensen (rond de 30 jaar) met een chronische of acute
alvleesklierontsteking.
In mijn eigen geval bleek het om een erfelijke variant te gaan. Nu is
gebleken
dat 95% van de kinderen van een ouder, die drager van deze familiaire of
erfelijke variant is, ook in meerdere of mindere mate last zal krijgen
van deze
ziekte. Het probleem is echter dat hier verder nog maar heel weinig
bekend over
is, waardoor er vrijwel niet verder naar gekeken wordt door huisartsen
en/of specialisten…ALS het al aangetoond kan worden! Als je kijkt dat
tot kort
binnen de artsenopleiding slechts een halve dag werd besteed aan de
alvleesklier, kan je je voorstellen dat huisartsen het echt van hun
ervaringen
of specialismen in de loop van de jaren moeten hebben!
Maar goed… er wordt niets gevonden in het ziekenhuis, wat dan?
Het mooie van de biochemie binnen ons lichaam is dat het een sterk
herstellend
vermogen heeft… en ook in veel gevallen vrij snel “storingen” weet op te
heffen
indien je de oorzaak van het probleem weet weg te halen! Als je kijkt
naar
bijvoorbeeld je wegdrinkt en eet aan suikers, zoetstoffen, koolhydraten,
smaakversterkers,
kleurstoffen, zoetstoffen etc, kan het net anders zijn dat naar verloop
van tijd storingen op zullen treden of op lichamelijk gebied (reuma,
ontstekingen, luchtweginfecties, etc) of op geestelijk gebied (angsten, depressie,
stemmingswisselingen, ADHD, etc). Bij mensen die hooggevoelig zijn zal
dit veelal eerder zijn als mensen die dit niet hebben. Maar eigenlijk geld het
natuurlijk voor iedereen. Ook als je kijkt naar suikerpatiënten maar ook
alvleesklierpatiënten, ja dan kom ik toch weer op de alvleesklier,
worden geadviseerd om zeer regelmatig te eten en te leven, met weinig suiker en
weinig (verkeerde) vetten. Voor alvleeklierpatiënten is het van belang om geen
alcohol te drinken omdat dit een toxicologische werking heeft op de
alvleesklier. Ook kan men beter 6 keer op de dag kleine beetjes eten als 3 keer op de dag
grotere hoeveelheden.
OK, maar hoe kan je dan oorzakelijke factoren elimineren? Als je bijvoorbeeld kijkt naar wat je op een dag aan aspartaam wegwerkt, schrik
je je wezenloos. Als elke dag een kauwgompje eet, als je cola light drinkt, een zoetje in je koffie/thee gebruikt, etc
etc. Als je dan kijkt naar naar bijvoorbeeld: www.aspartaam.nl
, zie je welke klachten deze kunnen veroorzaken. Probeer eens om deze
stoffen
te verbannen. Veelal merk je namelijk al na enkele dagen of weken dat er
verandering optreed…als dat de oorzaak is. Ik heb het dan over suikers,
cafeïne, theïne, smaakversterkers, bepaalde zoetstoffen al aspartaam,
en
dergelijke. Als je kijkt hoeveel suiker, vetten, smaakversterkers, geur-
en kleurstoffen je per dag binnen krijgt, en weet dat ook deze zaken een
sterke onbalans in je lichaam kunnen veroorzaken, kan je proberen om deze
stoffen uit je dagelijks gebruik te elimineren. Om de balans terug te krijgen binnen
je spijsvertering gaat helaas vaak langere tijd overheen. Mede middels
gebruik van probiotica poeder (het terugbrengen van een overflow aan
goede bacteriën) gecombineerd met het eten van veel groente en fruit, kan je die balans
weer terugbrengen, waardoor de voedingsstoffen (en dus ook vitamines) weer goed opgenomen
kunnen worden binnen je spijsvertering! Hierin heb je dure probiotica pillen,
maar ook veel goedkopere poedervorm (13 euro voor pot), te verkrijgen bij
reformzaken. Oja, dan noem ik ook nog als aanvulling, net als wat ik al noemde bij mijn
blog over “voeding en gedrag” dat beweging/sporten ook van groot belang is om die
balans terug te krijgen. Om de doodsimpele reden dat afvalstoffen uit je
lichaam verwijderd worden en de energiebalans tussen inname en uitgifte in
balans komt!Ik vind het ontzettend interessant om te zien hoe bepaalde ziektes in bepaalde landen of gebieden vaker of juist minder vaak voorkomen. Als je bedenkt dat er in Frankrijk en Duitsland een veel
groter percentage aan mensen zijn met een chronische of acute
alvleesklierontsteking (gebruik van alcohol), en bijvoorbeeld in Groenland vrijwel geen problematiek is van ziekte
van hart en bloedvaten…dan kan ik niet anders bedenken dat voeding een grote
invloed heeft op ons lichaam…en geest.
Ik zie gelukkig wel dat steeds meer zaken wetenschappelijk onderbouwd worden in de medische wereld. Zo
heb je tegenwoordig bijvoorbeeld foodhospital op, volgens mij, Net5. Reuze interessant om te zien hoe artsen zich richten op de klachten/ziektes, waarmee patiënten komen, en dit in veel gevallen kunnen
oplossen met het aanpassen van voeding en leefwijze. Ook zie je dat er steeds
meer bekend raakt over de bijvoorbeeld gebruik van enerydrinks en de gevaren
hiervan, maar ook voor wat betreft bijvoorbeeld aspartaam. Probleem is alleen
dat dit zeer moeilijk te verbieden is wat eigenlijk voor een groot deel te
maken heeft met de economische plek en het lobbyen van bedrijven hiervoor. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld fabrikanten
van energydrinks. Als je ziet voor hoe een groot deel zijn in de de economische
markt zitten, zal er wel twee keer over nagedacht worden om zulke zaken te
verbieden…tenzij het stoffen/dranken/voedsel zijn waarvan overduidelijk is dat
deze een dusdanig gevaar zijn voor de volksgezondheid! Voor wat betreft
medicijngebruik en uitgifte geldt eigenlijk hetzelfde. Ongeveer een half jaar
geleden stond er een artikel in de media over bijvoorbeeld antidepressiva die
in veel gevallen ten onrechte verstrekt worden aan patiënten. Ook antibiotica
is zo’n voorbeeld. Echter doet de farmaceutische industrie haar uiterste best
om te lobbyen en het gebruik van medicijnen te stimuleren via artsen,
zorgverzekeraars etc.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten